lauantai 30. tammikuuta 2010

yöpuisto

Aina on joku, joka tuntee pimeiden iltojen salaisuudet.

Mikael Niemistö on nelikymppinen juristi, jolla on kaikki hyvin: koti hienossa jugendtalossa Helsingin Ullanlinnassa ja uusi vaimo Hannele, joka tulee hyvin toimeen Mikaelin 12-vuotiaan pojan Rasmuksen kanssa.

Outi Pakkanen : Yöpuisto , Otava 2008
Niemistöjen koti (Tehtaankatu 14)Hannele Niemistö hidasti automaattisesti askeleitaan lähestyessään kadunkulmaa. Siitä oli tullut hänen ikioma pikku rituaalinsa, tapa jolla hän ikäänkuin tervehti jylhää vadelmanpunaista jugendtaloa. Vaikka hän oli asunut talossa jo yli kaksi vuotta, se näytti aina yhtä kauniilta ja jotenkin salaperäiseltä.

Hannelea huvitti, miten hän jokin aika sitten oli huomannut suorastaan loukkaantuneensa nykyisen kotitalonsa puolesta, kun valtakunnan päämedia oli pyytänyt lukijoita valitsemaan kaupungin kauneimman jugendtalon. Tietysti hän oli äänestänyt omaansa, joka ei ehkä edes edustanut aivan tyylipuhdasta jugendia, eikä ollut sijoittunutkaan kymmenen parhaan joukkoon.Siinähän se seisoo edelleen kuvatun kaltaisena. Tosin niillä kulmilla vuosikymmeniä liikkuneet muistavat talon vieläkin sellaisena likaisen harmaana, jollaisena se murjotti vuosikaudet monen kiusaksi. Onneksi se ja useat muutkin Tehtaankadun varrella olevat talot on ehostettu uudelleen 'vahan värikartan' mukaiseen kuosiin.

Virpi Saaren asuintalo (Tehtaankatu 12)
NeitsytpolkuHannele meni sulkemaan työhuoneen ikkunan, jonka Mikael oli jättänyt auki aamuisen voimistelutuokionsa jälkeen. Neitsytpolku oli kapea katu, mutta sumu oli edelleen niin tiiviin valkoinen, että vastapäinen talo tuskin erottui sen takaa.

Tehtaankatu
PuistotRasmus maleksi Neitsytpuiston kallioille. Hän viihtyi paljon paremmin siellä kuin kadun toisella puolella isommassa Vuorimiehenpuistikossa, joka oli hänen mielestään pelkkä kakaroiden leikkipaikka. Kaiken lisäksi siellä oli naurettava kyltti, jossa kiellettiin lintujen ruokkiminen...
Hemingway's

Hemingway's Hietalahti Helsinki, Hietalahdenranta 11

Nyt siivotaan mökki ja lähdetään jonnekin juhlimaan, Roope ehdotti iloisesti. - Mikään ei ole niin tylsää kuin omalla duunipaikalla dokaaminen. Mennään vaikka Hemingway'siin tonne torinkulmaan. Mä tarjoan – ainakin ensimmäisen kierroksen.

Hemingway's on ravintolaketju, jonka baari/kahviloita löytyy 13 paikkakunnalta, Helsingistäkin neljä. Itse luonehtivat ravintoloitaan mukavaksi sekoitukseksi suurta maailmaa ja kotoisen tasokasta kantapubia. Siellä voit kuluttaa aikaasi ja nauttia olostasi selaillen päivän lehtiä huurteisen oluen tai kahvikupposen kera.

Aleksanterin teatteriEnsin Roope päätti kävellä Albertikadulle Aleksanteri teatterin eteen ja hypätä siitä bussi neljääntoista, mutta jo toria ylittäessään hän tuli ajatelleeksi, ettei matkaa olisi ollut kuin muutama pysäkinväli.


Vaikka tämä 1880 käyttöönsä vihitty rakennus onkin alkuperäiseltä nimeltään Helsingin Venäläi­nen valtiolli­nen Aleksanterin teatteri (Gel­singforsski Russki kazjonnyi Aleksan­drovski teatr) , niin valtaosa vanhoista helsinkiläisistä tunnistaa sen vieläkin Oopperana (tai vähintäänkin Vanhana Oopperana) sillä vuodesta 1919 vuoteen 1993 se toimi Suomalaisen Oopperan päänäyttämönä.

Aleksanteri teatteri palsi talon viralliseksi nimeksi uuden oopperatalon valmistumisen (1993) jälkeen.


Pyhän Henrikin aukioHe olivat pysähtyneet Pyhän Henrikin aukiolle, eikä Rasmus ollut huomannut poikia, ennen kuin tunsi tönäisyn selässään. Hän oli juuri kerännyt kirkon aidan vierestä Rambon tavallista runsaammat jätökset kakkapussiin. Hän ponnistautui ylös. Pussi höyrysi lämpimänä kädessä.

Kaivopuiston kulmassa, Tehtaankadu ja Itäisen Puistotien rajaamalla kulmatontilla sijaitsee sataviisikymmenvuotias 'ulkomaalaisten kirkko' eli katolinen Pyhän Henrikin katedraali. Sen eteen jäävää aukiota, 'toria', on jossain vaiheessa alettu kutsua Pyhän Henrikin aukioksi. Tätä kautta kulkee monen Eiran, Kaivopuiston ja Ullanlinan asukkaan koiran ulkoiluttamisreitti.

1 kommentti:

  1. Ihan hyvä näköinenhän Pyhän Henrikin katedraali on, vaikka kuulemma käyttökiellossa (?) katon romahtamisvaaran vuoksi

    VastaaPoista